TÄRKEIMMÄT JULKAISUT

Hannele Klemettilä

Routledge Resources Online - Medieval Studies. General Editor / päätoimittaja Hannele Klemettilä. Julk. Taylor&Francis 2023-

「図説」食材と調理からたどる中世ヨーロッパの食生活 : 王侯貴族から庶民にいたる食の世界、再 現レシピを添えて . Hara Shobo: Tokio, 2023, 267 s. (Japaninkielinen käännös keskiajan ruokakulttuuria käsittelevästä teoksesta.)

中世纪厨房. Translated by 欧阳瑾 (Ouyang, Jin). Shanghai Academy of Social Sciences: Shanghai 2021, 320 s. (Kiinankielinen käännös keskiajan ruokakulttuuria käsittelevästä teoksesta.)

♦ ♦ ♦

Kolme kutsuartikkelia teokseen Oxford Companion to Sugar and Sweets.

♦ ♦ ♦

Animals and Hunters in the Late Middle Ages: Evidence from the BnF MS fr. 616 of the Livre de Chasse by Gaston Fébus. Routledge: New York 2015.

Monografian fokuksessa on eräs keskiajan upeimmista käsikirjoituksista.                         Päälähteenä on sieppaa_a_h.pngBurgundin herttua Juhana Pelottoman tilaama, pariisilaisateljeessa vuosina 1405-1409 kuvitettu kopio Gaston Fébusin bestselleriksi nousseesta metsästysoppaasta. Tutkimus analysoi tekstin ja kuvien kautta eläimiin ja luontoon suhtautumista myöhäiskeskiajan Euroopassa.

♦ ♦ ♦

Das Mittelalter-Kochbuch. Anaconda: Köln 2013sieppaa_anaconda.jpg

Saksankielinen käännös keskiajan ruokulttuuria käsittelevästä teoksesta, joka on aiemmin julkaistu erilaisina versioina Suomessa, Virossa, Isossa-Britanniassa ja USAssa.

♦ ♦ ♦

Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä

 federigo.png

Atena: Jyväskylä 2013

"Yllättävän monet keskiajan ihmiset pystyivät tuntemaan aitoa ja vilpitöntä ihailua, kiintymystä ja myötätuntoa eläimiä kohtaan. Klemettilän loistava teos antaa aiheen ajatella, että olemmeko muuttaneet maailmaa vain huonompaan suuntaan sekä ihmisten että eläinten näkökulmasta." Kansan Uutiset 28.3.2013

"Nykypäivän ihmisen on tärkeää tiedostaa, mistä asenteet eri eläimiä kohtaan juontuvat. Klemettilän kirja on siinä oiva opas." Kaleva 30.3.2013

"Tieteelliset taustat huomioon ottaen Federigon haukka on mukaansatempaavasti kirjoitettu. Klemettilä tietää, miten vaikeastakin aiheesta muotoillaan yleistajuinen kirja ns. suurelle yleisölle. Siksi tätä kirjaa voi lämpimästi suositella ainakin kaikille historiasta, kulttuurihistoriasta, eläimistä, lemmikeistä ja erityisesti keskiajasta kiinnostuneille." Turun Sanomat 24.6.2013

Laaja esittely ja arvio Federigon haukasta Agricolassa 22.5.2013

Kauniisti toteutettu radio-ohjelma, jossa Johanna Korhonen kertoo tarinoita keskiajan eläimistä Federigon haukka -teoksen pohjalta, höysteenä vanhaa eläinmusiikkia, jota tulkitsee Emma Kirkby muusikkoystävineen: Valkoista valoa: Eläintarinoita, 23.5.2013.

Ks. myös Eira Serkkolan laaja artikkeli Federigon haukka -teoksesta Kirkko ja kaupunki -lehdessä 8.7.2013, ja Mikko Remeksen artikkeli Eläinrakkaus loppui nykyaikaan Tiede-lehdessä 11/2013.

♦ ♦ ♦

The Medieval Kitchen. A Social History with Recipes.dscn1734pakraj.jpg

Reaktion Books: London 2012.

 

"This "social history with recipes" is as delicious in its details as it is mouthwatering in its presentation.... More enterprising readers may want to take a stab at some of the 60-odd recipes in which Klemettilä serves up a splendid banquet of forgotten flavours." The Scotsman 3.11.2012

 

[Klemettilä] presents a fascinating picture of a very different mindset when it comes to food and inspired me to get a taste of those forgotten flavors . . . While my palate may not be able to take on an all-medieval diet, it was still a fun, experiential way to encounter another age. The recipes will be worth returning to occasionally, a little pinch of history to season my 21st-century table.” National Catholic Reporter 23.11.2012

Ks. myös Alex Burghartin artikkeli, The Times Literary Supplement, 6.3.2013

♦ ♦ ♦

Mansimarjasta punapuolaan. Marjakasvien

kulttuurihistoriaa. Maahenki: Helsinki 2011722_1.jpg

 

Tietokirja marjakasvien merkityksestä länsimaisille ihmisille kautta aikain: millaisia käytäntöjä, uskomuksia, mielikuvia ja asenteita marjoihin on eri aikoina eri kulttuureissa liittynyt. Kirjan toisena kirjoittajana on luonnonmarjojen terveysvaikutteisiin yhdisteisiin erikoistunut kasvifysiologian dosentti, FT Laura Jaakola Oulun yliopistosta.

Ks. myös Jouni Koutosen (Yle) haastattelu.

Ks. myös Marjut Kuulan haastattelu (Riitan herkku).

 

♦ ♦ ♦

 

 

Muinaisurhosta nihtiin. Suomalainen sotilas III. Karttakeskus ja W+G: Helsinki 2010.

 

Kolmiosainen suurtietoteossarja suomalaisen sotilaan arjesta eri aikakausina. Osa III, Muinaisurhosta nihtiin, kattaa jakson kivikaudelta 1600-luvun alkuun.

 

Kirjoittajina arkeologian ja historian asiantuntijoita. Osan III päätoimittajana Hannele Klemettilä.

Lehdistötiedote 1.11.2010

 

♦ ♦ ♦

 

 

 julkkan2.jpg2

Keskiajan julmuus.

Atena: Jyväskylä 2008.

 

”Pimeä keskiaika voisi jo olla ohi – Yksi edistysaskel on Hannele Klemettilän teos.” Helsingin sanomat 28.10.2008 

 

”Kirjassa käsitellään ansiokkaasti keskiajan elämää ja tapoja… Kirjan tietolaatikot, kuvitus ja hakemisto ansaitsevat myös kiitoksen. Pohjolan Sanomat 7.11.2008

 

”Klemettilä pyrkii oikomaan myyttejä ja osoittamaan, ettei ajanjakso kuolemanrangaistuksista huolimatta ollut meidän aikaamme julmempi vaan oikeastaan lempeämpi ja inhimillisempi; on vain ymmärrettävä sen ajan ihmisen ajatusmaailmaa. Sitä hän valottaa taitavasti teoksessaan Keskiajan julmuus, joka näyttävyydessään sopii hyvin myös lahjakirjaksi. Lukija jää kuin jääkin peilaamaan tätä päivää menneisyyteen ja pohtimaan erilaisia arvoja ja maailmankuvia.” Lakimiesuutiset 7 (2008) 

 

Ks. myös: Jari Lybeckin arvio, Turun Sanomat, 7.1.2009; Helena Miettisen arvio, Savon Sanomat, 25.2.2009; Hannu Poutiaisen arvio, Karjalainen, 8.4.2009; Ari Turusen arvio, Kaleva, 23.5.2009.

 

♦ ♦ ♦

 

kkcover.jpg2 Keskiajan keittiö. Atena: Jyväskylä 2007.

 

”Täysosuma sekä maku- että näköaistille. Kirja on myös sujuvasti kirjoitettu historiateos keskiaikaisen ihmisen ruoka- ja tapakulttuurista.” Kaleva 16.8.2007

”Keskiajan keittiö on asiantuntevasti, mutta mielenkiintoisesti kirjoitettu. Se vie mukanaan kuin paraskin romaani.” Savon Sanomat 12.7.2007

”Keskiajan keittiö ei ole ensimmäinen suomeksi ilmestynyt kirja aikakauden ruuista, mutta se on eittämättä vakuut­tavin. Edeltäjien suurehko puute on ollut vajavainen historiantuntemus.” Helsingin Sanomat 13.9.2007

 

2. painos 2009.

Teos julkaistu myös Virossa: Keskaja köök. Varrak: Tallin 2008., ks. myös Roheline värav 12.1.2011.

 

♦ ♦ ♦

Epitomes of Evil. Representations of Executioners in Northern France and the Low Countries in the Late Middle Ages. Studies in European Urban History. Vol. 8. Dir. Marc Boone. Brepols: Turnhout 2006.

 

epitom1.jpg2

 

(Orig. Epitomes of Evil. PhD thesis, 400 p. Universiteit Leiden 2005.) 

”Een beul vloekt in ondergoed”, Mare 22.9.2005;

Beul was verpersoonlijking van het kwaad, Historisch Nieuwsblad 9 (2005); Beul niet geliefd in de middeleeuwen, Quest 12 (2005)

 

 See also Prof. Luigi de Anna's article in La Rondine.

♦ ♦ ♦  

 

Ritari Siniparta – Gilles de Rais’n tarina. Atena: Jyväskylä 2005.

 

 

gilcoverpak.jpg1

”Klemettilän tavasta käsitellä päähenkilöä sekä hänen aikaansa ja paikkaansa tuleekin mieleen 1970-luvun lopulla ilmestynyt populaarihistoriallinen klassikko, Barbara W. Tuchmanin A Distant Mirror... Klemettilän teos on yhtä monipuolinen ja yleissivistävä kuin Tuchmanin kirja, mutta toisaalta helppolukuisempi, sujuvampi ja tuoreempi tuulahdus myöhäiskeskiajan kuohuvasta yhteiskunnasta.” Tieteessä tapahtuu 2 (2006)

 

”Kirjasta välittyy vankka keskiajan Ranskan tuntemus... Kirjoittaja on siis omalla alueellaan, mikä välittyy myös lukijalle monipuolisena tapojen, käytäntöjen, uskomusten ja tunteiden kuvaamisena ja yksityiskohtaisena kerrontana.” Agricola 24.3.2006

Siniparta-teemoista ks. Elisa Heleniuksen artikkeli.

♦ ♦ ♦   

 

Keskiajan pyövelit. Atena: Jyväskylä 2004.

 

kpcover.jpg

 ”Karmean kaunis kirja.” Helsingin Sanomat 9.10.2004

 

”Keskiajan pyövelit muistuttaa kiinnostavasti siitä, kuinka ohutta nykyinen humaani yhteiskunnallinen ajattelu on... Puhtaasti kirjana Keskiajan pyövelit on piristävää luettavaa. Se on hyvää ja huolellista populaarihistoriaa, jollaista Suomessa julkaistaan vähän... Kuvien käyttö ja hieno ulkoasu tukevat tekstiä esimerkillisesti... Niinpä on skandaali, jos Klemettilän kirjaa ei nimetä Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.” Parnasso 6 (2004)

 

♦ ♦ ♦ 

 

The Executioner in Late Medieval French Culture. Annales Universitatis Turkuensis. Ser. B. Tom. 268. Humaniora. Turun yliopisto: Turku 2003.

 

exectaas.jpg2

The thesis is original and creative also in integrating social and cultural history at a level far beyond the usual historical anthropology. Ms. Klemettilä analyzes the interplay of contradictory signs both at the level of careful minute analysis in the style of Carlo Ginzburg, and at the much broader level of societal and cultural perceptions. Her 'unravelling of codes' is systematic and thorough.” Evaluation by Esther Cohen, Professor of Medieval History, HUJ, 2003.

 Si tratta di un lavoro di grande interesse, che meriterebbe di essere tradotto in italiano, non solo per il tema trattato, abbiamo detto poco familiare alla storiografia contemporanea, ma anche per la metodologia. Questa indubbiamente risale alle esperienze maturate dalla scuola della nouvelle histoire, e cioè si basa su un’analisi accurata della mentalità dell’epoca, ma anche sullo studio dettagliato delle fonti iconografiche.” Il Titano 4 (2006)